Sunday, January 29, 2012

Mee Sizzling





Hasil air tangan suamiku..

Bahan-bahan.

yee mee
6 ulas bawang putih
1 keping dada ayam - potong ikut citarasa.
6 cendawan shitake (cendawan kering) - rendam sehingga lembut skit dan potong 6
3 biji cili kering - potong 3.
3 sudu besar kicap pekat
1/2 inci halia - hiris nipis2
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos lada hitam
garam - secukup rasa
Beberapa titis minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
sedikit minyak untuk menumis
2 cawan air

cara-caranya

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam yang telah dipotong sehingga agak empuk
3. Masukkan 2 cawan air
4. Masukkan pula sos tiram, kicap pekat, sos lada hitam. Biarkan mendidih
5. Masukkan cendawan tunggu 2-3 minit.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Titiskan minyak bijan beberapa titis.
8. Padamkan api kemudian ambil hot plate atau kuali.
9. Tumiskan bawang putih skit, kemudian masak sayur.
10.Letakkan yee mee, kemudian siramkan kuah tadi keatas yee mee n pecahkan telur.
11.Biarkan seketika kemudian angkat.

SELAMAT MENJAMU SELERA.

No comments:

Post a Comment